
Zapraszamy do wypróbowania sprawdzonego i najlepszego przepisu na ciasto z truskawkami. Ten niezawodny i super prosty w przygotowaniu placek z truskawkami składa się zaledwie z sześciu składników. Bez względu na Twoje umiejętności kulinarnych, to ciasto z pewnością Ci wyjdzie doskonale!
Najprostsze ciasto truskawkowe – bez ubijania białek
To ciasto truskawkowe wyróżnia się swoją prostotą i smakiem. Nie musisz dodatkowo ubijać białek – jest to przepis idealny nawet dla początkujących kucharzy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
- Kostka prawdziwego masła (200 g)
- 5 średnich jajek
- Około 3/4 szklanki cukru (170 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 g truskawek
Ciasto ucierane z truskawkami

Aby przygotować pyszne ciasto ucierane z truskawkami, możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Ustaw go na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół. Jeśli posiadasz piekarnik z termoobiegiem, ustaw temperaturę na 170 stopni.
Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru. Wbij pięć średniej wielkości jajek. Używając miksera na wysokich obrotach, ubij cukier z jajkami przez kilka minut, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pamiętaj, żeby ubijać do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy.
Roztop kostkę prawdziwego masła (200 gramów) w mikrofalówce, rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź masło, aby nie było gorące. Alternatywnie, możesz użyć roztopionego oleju kokosowego.
Wlej masło (lub olej) cienką strużką do miski z ubitą masą jajeczną. Kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach. Masło lub olej można wybrać w tej samej ilości. Możesz również dodać kilka kropel ulubionego olejku zapachowego, takiego jak śmietankowy, waniliowy, rumowy czy cytrynowy.
Po chwili wyłącz mikser. Powoli, ale dokładnie, wymieszaj sypkie składniki (mąkę i proszek do pieczenia) za pomocą szpatułki z sylikonową łopatką lub drewnianej łyżki. Wsyp dwie szklanki mąki pszennej typu tortowego (około 320 gramów) i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Przelej gotowe do pieczenia ciasto do formy. Możesz użyć blaszki o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm. Upewnij się, że dno formy jest wyłożone papierem do pieczenia.
Przygotowanie smacznego ciasta z truskawkami jest proste. Oto krok po kroku jak to zrobić:
Przygotowanie formy
Aby uniknąć przywierania ciasta do formy, wysmaruj ją od wewnątrz odrobiną oleju lub masła. Następnie obsyp ją bułką tartą, co zapewni dodatkową ochronę przed przywieraniem.
Przygotowanie truskawek
Umyj świeże truskawki pod zimną, bieżącą wodą, a następnie delikatnie osusz je ręcznikiem papierowym. Zdejmij szypułki i przygotuj je do ułożenia na cieście.
Układanie truskawek na cieście
Układaj truskawki jedna obok drugiej na cieście. Nie wciskaj ich zbyt mocno, ponieważ same lekko zapadną się w ciasto podczas pieczenia. Jeśli chcesz, możesz posypać truskawki odrobiną cynamonu lub domowym cukrem waniliowym.
Pieczenie ciasta
Umieść formę z ciastem truskawkowym na środkowej półce piekarnika, który wcześniej nagrzałeś do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół i piecz ciasto przez około 50 minut. Możesz sprawdzić gotowość ciasta po 40-45 minutach, wbijając drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, oznacza to, że ciasto z truskawkami jest już upieczone.
Wyjmowanie ciasta z piekarnika
Po upieczeniu ciasta, lekko uchyl drzwi piekarnika. Aby zapobiec nagłemu wychłodzeniu, polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, pozostawiając tylko małą szparkę. Po kilku minutach otwórz drzwi do połowy, a następnie wyjmij ciasto z pieca. Przełóż je na kratkę, aby mogło przestygnąć.
Przygotowanie i dekoracja
Po prz estudzeniu ciasto z truskawkami możesz oprószyć lekko cukrem pudrem dla dodatkowego efektu estetycznego. Możesz również spróbować upiec ciasto z kruszonką, używając poniższego przepisu: