Przepisy kulinarne

Faworki – Przepis na faworki

Faworki są chrupiące, kruche, lekkie i rozpływają się w ustach. To idealne domowe ciasteczka, których tajemnica tkwi w ich przygotowaniu. Poznaj sprawdzony przepis na faworki z kwaśną śmietaną i żółtkami, który zapewni ci idealny efekt.

Przepis na domowe faworki – idealne chrusty na każdą okazję!

Przygotowanie składników:

Przed przystąpieniem do przygotowania faworków, upewnij się, że masz wszystkie składniki i odpowiednie przybory. Pamiętaj, że szklanka, którą używam, ma pojemność 250 ml.

Wersja wegetariańska tego przepisu wymaga smażenia faworków na oleju, więc zapomnij o tradycyjnym smażeniu na smalcu.

Wyjmij ze lodówki wcześniej śmietanę, jajka oraz masło, aby były w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich połączenie w ciasto.

faworki przepis na faworki

Przybory potrzebne do przygotowania:

  • Wałek do rozwałkowania ciasta
  • Odrobina mąki do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania
  • Opcjonalnie maszynka do mielenia z nakładką do mielenia mięsa, aby dodatkowo napowietrzyć ciasto przed rozwałkowaniem
  • Czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta pod faworki
  • Nożyk lub specjalne radełko do wycinania chrustów
  • Duża patelnia z grubym dnem lub garnek
  • Szeroki cedzak oraz szczypce metalowe do przewracania i wyławiania gotowych faworków z tłuszczu
  • Ręczniki papierowe do odkładania gotowych faworków
  • Małe sitko do oprószania chrustu cukrem pudrem

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wszystkie wymienione przybory i składniki.
  2. Zmieszaj śmietanę, jajka i masło w misce, tak aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Dodaj mąkę stopniowo, mieszając ciasto, aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Jeśli potrzebujesz, podsypuj ciasto mąką, aby nie było klejące.
  4. Opcjonalnie, jeśli masz maszynkę do mielenia z nakładką do mielenia mięsa, przepuść ciasto przez nią, aby dodatkowo napowietrzyć je przed rozwałkowaniem.
  5. Podziel ciasto na kilka części, aby ułatwić rozwałkowywanie.
  6. Rozwałkuj każdą część na cienkie placki.
  7. Przy pomocy nożyka lub specjal nego radełka, wycinaj faworki o żądanej wielkości i kształcie.
  8. Podgrzej olej na patelni lub w garnku o grubym dnie.
  9. Smaż faworki na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste i chrupiące. Przewracaj je w trakcie smażenia, aby równomiernie się upiekły.
  10. Wyławiaj gotowe faworki z oleju za pomocą szczypiec metalowych i odkładaj na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  11. Posyp faworki cukrem pudrem, używając małego sitka.
  12. Zapraszam do degustacji moich ulubionych i sprawdzonych chrustów! Gwarantuję, że zastosowanie się do przepisu i porad przyniesie Ci najlepsze na świecie, lekkie i kruchutkie faworki domowe.

Ilość kalorii i porcje:

Podana ilość składników pozwoli na przygotowanie około 80 faworków. Należy jednak pamiętać, że ilość kalorii została policzona na podstawie moich użytych składników, dlatego może się różnić, jeśli użyjesz składników o innej wartości kalorycznej. Przygotowane w ten sposób faworki są więc orientacyjnie kaloryczne.

Przepis na faworki

Składniki na ciasto:

W jednej misce umieść wszystkie składniki na ciasto:

  • Dwie i pół szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej (jedna szklanka mąki waży około 160 gramów, więc potrzebujesz 400 gramów mąki).
  • Szczypta soli.
  • Symboliczna łyżeczka cukru pudru.
  • Łyżka prawdziwego masła (możesz je zastąpić jedną łyżką masła roślinnego lub jedną łyżką smalcu).
  • Pół szklanki śmietany 18% (pół szklanki śmietany waży około 150 gramów).
  • Żółtka jajek o łącznej wadze około 90 gramów.
  • Łyżka spirytusu 95% lub ewentualnie octu spirytusowego.

Porada: Spirytus lub ocet dodajemy po to, by ciasto było ładniej spulchnione oraz by faworki nie chłonęły za dużo tłuszczu podczas smażenia. Można jednak pominąć dodatek octu lub spirytusu, nie są one niezbędne do smażenia chrustu.

Przygotowanie ciasta na faworki:

Zacznij wyrabiać ciasto na faworki. Najpierw wymieszaj wszystkie składniki, a potem wyrabiaj je chwilę, aż połączą się one w jednolite ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte.

Porada: Niektórzy wyrobione ciasto zostawiają na godzinę w misce, by odpoczęło (przykryte ściereczką bawełnianą lub folią). Takie ciasto nie kurczy się wówczas podczas wyrabiania. Jeżeli nie masz czasu, możesz od razu zacząć z nim pracować.

Przygotowanie ciasta na faworki wymaga umieszczenia w misce odpowiednich składników, takich jak mąka, sól, cukier, masło, śmietana, żółtka jajek oraz spirytus lub ocet spirytusowy. Po wymieszaniu składników i wyrabianiu ciasta, powinno ono być elastyczne i zwarte. Warto również pozwolić ciastu odpocząć przez pewien czas przed dalszą obróbką. Przyk ład proporcji ciasta może wynosić około 685 gramów. Teraz jesteś gotowy/gotowa rozpocząć przygotowanie pysznych faworków.

Jak przygotować idealne ciasto na faworki

Przygotowanie idealnego ciasta na faworki wymaga pewnej pracy i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart. Oto krok po kroku, jak wyrabiać ciasto:

Wyrabianie ciasta

Wyłóż ciasto na suchy i czysty blat lub stolnicę i rozpocznij proces wyrabiania. Zagniataj ciasto, spłaszczaj je, a następnie zagniataj ponownie. Aby ciasto było dobrze napowietrzone, zagniataj je wielokrotnie i nawet uderzaj w nie wałkiem. Ten proces może trwać kilkadziesiąt minut, aż ciasto stanie się idealnie gładkie.

Możesz również rozwałkowywać ciasto na gruby placek, a następnie składać je na pół. Powtórz ten proces, rozwałkowując i składając ciasto kilkukrotnie. Wszystko po to, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta.

Ułatwienie procesu

Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu lub siły, aby wyrabiać ciasto ręcznie przez długi czas, istnieje pewne ułatwienie. Możesz zmielić wyrobione ciasto w maszynce z nakładką do mielenia mięsa. Po wyrobieniu ciasta ręcznie, użyj nakładki o średniej wielkości oczkach i przepuść ciasto przez maszynkę. Powtórz ten krok od dwóch do trzech razy. Dzięki temu krótszemu procesowi zyskasz gwarancję, że uzyskasz idealnie napowietrzone ciasto na faworki. Pamiętaj jednak, aby po tym mieleniu dokładnie umyć całą maszynkę.

Jeśli maszynka była sucha, a proporcje składników zachowane, ciasto powinno mieć taką samą elastyczność jak przy wyrabianiu ręcznym.

Podział ciasta

Podziel ciasto na trzy kawałki. Aby zapobiec wysychaniu ciasta, przykryj dwa kawałki folią lub bawełnianą ściereczką.

Po wykonaniu tych kroków, twoje ciasto jest gotowe do rozwałkowania i przygotowania pysznych faworków. Bądź pewien, że pracowite przygotowanie ciasta zapewni ci doskonały efekt podczas smażenia.

Rozwałkowywanie ciasta

Użyj noża lub specjalnego radełka, aby pokroić placek ciasta na paski o szerokości nie większej niż 2,5 cm i długości nie większej niż cm. Wykonaj niewielkie nacięcie w środku każdego podłużnego prostokąta. Następnie złap za jedną stronę i wywiń przez środek, tworząc pierwszą turę faworków. Układaj je na blacie obok siebie, a oczekujące faworki przykryj ściereczką bawełnianą, aby nie obsychały.

Formowanie faworków

Powtórz proces rozwałkowywania dla pozostałych dwóch kawałków ciasta i wytnij z nich faworki. Niestety, zdjęcie z tego etapu nie jest dostępne, jednak możesz zobaczyć jak formować faworki z ciasta francuskiego na przykładzie innego przepisu.

Smażenie faworków

Przygotuj grubą, dużą patelnię z wysokim rantem lub szeroki garnek. Wlej olej do smażenia lub dodaj 500 gramów smalcu na patelnię. Ustaw palnik na średnią moc i cierpliwie czekaj, aż olej będzie odpowiednio nagrzany do smażenia faworków. Idealna temperatura oleju powinna wynosić od 170 do maksymalnie 180 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, warto go użyć, aby mieć pewność. Jeśli nie masz termometru, pamiętaj o cierpliwości i podgrzewaj olej lub smalec na średnim ogniu przez kilka minut.

Po usmażeniu każdej partii faworków odkładaj je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przygotuj kolejną porcję do smażenia. Idealne faworki są cieniutkie i mają na sobie drobne lub większe pęcherzyki powietrza. Gdy próbujesz złamać faworka na pół, powinny one pękać, a nie tylko się wyginać. Chruściki powinny być kruche, lekkie i rozpływać się w ustach.

Po usmażeniu faworki możesz obficie oprószyć cukrem pudrem. Sugerujemy wcześniejsze wymieszanie cukru pudru zmielonym na pudrową konsystencję cukrem waniliowym. Teraz możesz cieszyć się pysznymi faworkami!

Mateusz Wiśniewski

Mateusz Wiśniewski jest doświadczonym blogerem, który współpracuje z wieloma znanymi stronami internetowymi w Polsce. Jego obszar zainteresowań obejmuje szeroki zakres tematów, a jego kompetencje i wiedza cieszą się uznaniem czytelników na całym świecie.

Related Articles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button