Przepisy kulinarne

Makaron ze szpinakiem – przepis krok po kroku

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu makaron ze szpinakiem. To danie, które polecam każdemu miłośnikowi smakowitej kuchni. Wystarczy zaledwie kilka minut, by przygotować tę pyszną potrawę.

Makaron ze szpinakiem i serem – przepis i kalorie

Makaron ze szpinakiem i serem to proste, ale przepyszne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Połączenie makaronu i sera stanowi już połowę sukcesu w przygotowaniu tego smacznego posiłku. W poniższym przepisie przedstawiam moją najbardziej uniwersalną wersję dania, ale istnieje także możliwość dostosowania go do swoich indywidualnych preferencji.

Składniki:

  • Makaron (ilość na cztery duże porcje)
  • Szpinak (świeży lub mrożony)
  • Ser (najlepiej taki, który dobrze się topi, np. mozzarella, żółty ser)
  • Opcjonalnie: kawałki piersi z kurczaka lub tofu
  • Opcjonalnie: orzeszki piniowe lub orzechy nerkowca
makaron ze szpinakiem przepis krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy i odstawiamy na bok.
  2. Jeśli używamy świeżego szpinaku, myjemy go dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, rozmrażamy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W dużym rondlu rozpuszczamy trochę masła lub dodajemy olej. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, aż zmięknie.
  4. Do rondla dodajemy starty ser i mieszamy, aż ser się rozpuści i stworzy kremową konsystencję. Jeśli używamy kawałków piersi z kurczaka lub tofu, można je teraz dodać i podsmażyć razem z sosem.
  5. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dania można jeszcze doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  6. Po podaniu na talerzach można posypać danie prażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii lub orzechami nerkowca dla dodatkowej chrupkości i smaku.

Kalorie:

Podane wcześniej informacje dotyczące kalorii mają charakter orientacyjny, ponieważ wartości kaloryczne mogą się różnić w zależności od użytych składników. Przy podanej ilości składników powinno się uzyskać cztery duże porcje makaronu ze szpinakiem. Warto jednak pamięta ć, że kaloryczność może być różna w zależności od marki i rodzaju użytych produktów.

Makaron ze szpinakiem – przepis na pyszne danie

Jeśli szukasz przepisu na pyszne danie z makaronem i szpinakiem, to warto spróbować tej wersji z dodatkiem śmietanki kremówki. Poniżej znajdziesz szczegółowy opis krok po kroku, jak przygotować to smaczne danie.

Składniki:

  • Makaron (najlepiej spaghetti) – ilość odpowiednia dla liczby osób
  • Świeży szpinak baby – około 200-250 gramów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest umycie świeżego szpinaku. Oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Jeśli szpinak jest duży, możesz go porwać na mniejsze kawałki. Jeżeli korzystasz z szpinaku mrożonego, upewnij się, że liście są mrożone w całości, bez siekania lub mielenia.

W dużym durszlaku umieść szpinak i przepłucz go pod zimną, bieżącą wodą.

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wyłóż na nią dwie łyżki masła klarowanego. Obierz i posiekaj drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na średniej mocy palnika przez pięć minut. Obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę trzy ząbki czosnku i dodaj na patelnię do cebuli. Po dwóch minutach dodaj cały szpinak. Na początku szpinak może nie zmieścić się na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszyć objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę, a następnie zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię przykrywką na niecałą minutę.

Po tym czasie dodaj 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i gałkę muszkatołową. Wlej też około 150 ml śmietanki kremówki 30% i wyciśnij trzy łyżki świeżego soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie gotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji podanych na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go i przełóż na talerz.

Jak przygotować szpinak z makaronem

Przygotowanie smacznego dania z szpinakiem i makaronem jest łatwe. Oto krok po kroku, jak to zrobić:

1. Gotowanie szpinaku

Aby rozpocząć, weź świeży szpinak i umyj go dokładnie pod bieżącą wodą. Usuń twarde łodygi i zachowaj tylko liście. W dużym garnku zagotuj osolone wody.

Wsyp szpinak do wrzątku i gotuj przez kilka minut, aż liście zmiękną. Następnie odcedź szpinak przez sitko i odsącz go z nadmiaru wody.

2. Gotowanie makaronu

Przygotuj duży garnek z wodą. Na cztery większe porcje makaronu użyj 200 gramów suchego makaronu o większych rozmiarach, na przykład rurek Rigatoni, penne, muszelek lub świderków. Wlej 2 litry wody do garnka i doprowadź do wrzenia.

Wsyp płaską łyżkę soli do wrzącej wody. Dodaj makaron do garnka i gotuj go al dente. Zalecam gotowanie o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Gotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki.

Odcedź makaron przez durszlak i wróć go natychmiast do garnka lub na półmisek, pozostawiając go lekko wilgotnym.

3. Dodatki do dania

Przygotuj starty ser, na przykład parmezan, ser Parmigiano Reggiano, Grana Padano lub zwykły ser żółty, jak ser żółty Cheddar. Możesz również wybrać inne sery o mocniejszym smaku, takie jak ser kozi, feta lub ser gorgonzola.

Przed podaniem dania, rozłóż szpinak na makaronie lub delikatnie wymieszaj je razem w garnku lub na patelni. Podgrzewanie szpinaku na patelni przed podaniem z gorącym makaronem jest możliwe.

Posyp przygotowanym serem na wierzchu. Dodaj odrobinę świeżych liści bazylii lub mięty dla pięknego aromatu oraz świeżo mielonego kolorowego pieprzu dla dodatkowego smaku.

Jeśli lubisz, możesz również dodać kapary z zalewy lub drylowane, czarne oliwki na talerzu jako dodatkowe elementy smakowe.

Po tych prostych krokach, pyszne danie ze sz pinakiem i makaronem jest gotowe do podania. Smacznego!

Mateusz Wiśniewski

Mateusz Wiśniewski jest doświadczonym blogerem, który współpracuje z wieloma znanymi stronami internetowymi w Polsce. Jego obszar zainteresowań obejmuje szeroki zakres tematów, a jego kompetencje i wiedza cieszą się uznaniem czytelników na całym świecie.

Related Articles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button