Przepisy kulinarne

Strogonow – Przepis

Witajcie! Gorąco zapraszam po mój ulubiony sposób na przygotowanie wyśmienitego gulaszu boeuf stroganoff. Ten aromatyczny i sycący posiłek przygotowuję wyłącznie na bazie mięsa wołowego, którym dodaję kilka wyselekcjonowanych warzyw. Przepis na to danie jednogarnkowe jest niezwykle prosty i polecam go każdemu, kto ceni smak i wygodę w kuchni.

Składniki Strogonow

  • 500 g wołowiny – polędwica, ligawa lub ewentualne rostbef
  • 2 mniejsze ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 malutka papryka czerwona
  • 3 pieczarki lub grzyby leśne
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • Przyprawy do gulaszu: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 spory listek laurowy
  • Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki majeranku i kminku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  • Ewentualnie 1/4 szklanki śmietanki 30% – opcjonalne
strogonow przepis

Strogonow Szklanka – doskonały przepis na wykwintne danie

Pojemność i waga składników

Strogonow Szklanka, którego przepis przedstawiam, ma pojemność 250 ml. Przygotowując potrawę, ważę warzywa przed ich obraniem lub przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Należy jednak pamiętać, że nie jest konieczne dokładne trzymanie się wskazań gramowych. Podane wagi mają na celu ułatwienie orientacji w ilości składników potrzebnych do przygotowania dania.

Liczba kalorii i składniki

Przedstawione kalorie są obliczone na podstawie użytych przeze mnie składników. Oznacza to, że są one wartościami orientacyjnymi, ponieważ składniki, które Państwo użyją, mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, które wykorzystałam ja.

Wybór mięsa

Tradycyjnie Strogonow przygotowuje się na polędwicy wołowej. Jednak jest to dość drogie mięso, dlatego też możemy z powodzeniem sięgnąć po ligawę lub rostbef. Ważne jest, aby mięso było wysokiej jakości i pozbawione żyłek. Ligawa oraz rostbef nie są tak delikatne jak polędwica, dlatego wymagają nieco dłuższego duszenia. Pomimo to, strogonow przygotowany z tych mięs będzie równie pyszny jak ten z polędwicy.

Przygotowanie i podsumowanie

Zanim rozpoczniecie przygotowywanie tego wyśmienitego dania, zalecam przeczytanie całego przepisu, aby odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych etapów. Strogonow Szklanka jest doskonałym wyborem dla miłośników wyrafinowanych smaków. Mimo niewielkiej trudności w wykonaniu, potrawa ta z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Jak przygotować strogonowa z ligawy

Strogonow to pyszne danie mięsne, a tym razem postanowiłam użyć ligawy jako głównego składnika. Ligawa jest mięsem bardzo ładnym, które nie wymaga usuwania twardych żyłek. Przed rozpoczęciem przygotowania dania, pokroiłam 500 gramów ligawy na plastry o grubości około 1 cm, podobnie jak kroi się kotlety na schabowego. Następnie każdy plaster pokroiłam na nieduże, podłużne paski, które można zjeść w jednym kęsie.

Marynata

Do miski z pokrojonym mięsem dodaj wszystkie składniki marynaty:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy (można użyć delikatesowej lub innej ulubionej, np. ostrej Dijon)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • po pół łyżeczki majeranku i kminku
  • po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z mięsem w marynacie. Przykryj miskę z mięsem i odłóż ją do lodówki na minimum jedną godzinę. Jeśli chcesz, możesz przygotować mięso wieczorem poprzedniego dnia i odłożyć je na całą noc do marynowania.

Smażenie

Gdy minie przynajmniej godzina marynowania, wyłóż wszystkie kawałki mięsa z marynatą na deskę i oprósz je dwiema łyżkami mąki pszennej. Następnie nagrzej dużą patelnię (o średnicy 28 cm) z wysokimi rantami lub rondel, którym często używasz do dań jednogarnkowych. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i poczekaj , aż się dobrze nagrzeje.

Ostrożnie wyłóż mięso z marynatą oprószone mąką na rozgrzaną patelnię. Smaż zawartość patelni na wysokiej mocy palnika przez około pięć minut, aby wołowina ładnie się zarumieniła. W trakcie smażenia kilka razy zamieszaj mięso przy pomocy drewnianej łyżki.

Po upływie pięciu minut smażenia, strogonow z ligawy będzie gotowy do podania. Możesz podać go z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem lub ziemniakami.

Jak przygotować smaczny strogonow:

Aby przygotować pyszny strogonow, będziesz potrzebować warzyw oraz pieczarek (lub świeżych grzybów leśnych, takich jak borowiki lub podgrzybki).

Przygotowanie warzyw:

Trzy średniej wielkości pieczarki pokrój na plasterki lub większe kawałki. Obierz i poszatkuj cebulkę. Oczyść małą czerwoną paprykę lub połowę dużej papryki z gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki o wielkości około 1,5 cm. Cienko obierz ogórki, jeśli mają grubą skórkę, i pokrój je w niewielką kostkę lub małe piórka.

Podsmażanie warzyw:

Dodaj pokrojone warzywa i pieczarki do mięsa i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Możesz także użyć kilku grzybków suszonych, które wcześniej namoczysz przez co najmniej godzinę.

Przygotowanie sosu:

Wlej do garnka 1,5 szklanki wody (około 375 ml) i dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj spory listek laurowy oraz kulkę ziela angielskiego, którą lekko rozgnieciesz płaską stroną noża. Delikatnie zamieszaj gulasz i poczekaj, aż zacznie się gotować.

Duszenie strogonowa:

Zmniejsz moc palnika tak, aby zawartość patelni tylko lekko mrugała, a następnie przykryj naczynie przykrywką. Strogonow będzie gotowy po około 60-70 minutach duszenia. Możesz sprawdzić strukturę mięsa już po 30 minutach i zdecydować, czy jest wystarczająco miękkie dla Twojego smaku. Jeśli nie, wydłuż czas duszenia.

Porada:

Możesz też dodać koncentrat pomidorowy znacznie później, pod sam koniec duszenia gulaszu. Jednak najlepiej dodać go razem z wodą, aby strogonow zawsze smakował idealnie.

Po 60-70 minutach mięso powinno być już mięciutkie. Jeśli tak nie jest, możesz wydłużyć czas duszenia.

Strogonow – Tradycyjne danie z mięsem wołowym

strogonow tradycyjne danie z mięsem wołowym

Jeśli planujesz przyrządzenie pysznego strogonowa z polędwicy wołowej, możesz liczyć na gotowe danie już po maksymalnie 40 minutach duszenia. W trakcie duszenia, boeuf strogonow powinien ładnie zgęstnieć, co nadaje mu wyjątkową konsystencję.

Składniki:

  • Polędwica wołowa
  • Woda lub bulion
  • Śmietanka kremówka 30% (opcjonalnie)
  • Śmietana kwaśna 18% (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Możesz dodać około 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% (rzadka śmietanka) lub trzy łyżki śmietany kwaśnej 18% (tę śmietanę trzeba już zahartować przed dodaniem do gulaszu), aby nadać strogonowowi dodatkową kremową konsystencję. Jednakże, można również przygotować danie bez dodatku śmietanki.

Strogonow smakuje wyśmienicie podany ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do klusek śląskich oraz kopytek. Idealnie komponuje się z ulubioną surówką, tworząc wspaniały obiad dla całej rodziny.

Jeśli chcesz przygotować zupę na bazie strogonowa, możesz dolać więcej wody lub bulionu, a także dodać wcześniej ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Ziemniaki można dodać razem z wodą, w której się gotowały, aby podkreślić smak dania.

Mateusz Wiśniewski

Mateusz Wiśniewski jest doświadczonym blogerem, który współpracuje z wieloma znanymi stronami internetowymi w Polsce. Jego obszar zainteresowań obejmuje szeroki zakres tematów, a jego kompetencje i wiedza cieszą się uznaniem czytelników na całym świecie.

Related Articles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button